Saluki Presentation 2018-05-04T11:52:45+00:00

Name: Awah Jahan-Ara Hanifah Izolska
Breeder: Polona Zornada
Owner: Constantinos Salatas

Σαλούκι (Saluki)

Το Σαλούκι αποτελεί μια αρχαία φυλή και είναι γνωστό και ως Περσικός λαγωνικός, αφού η καταγωγή του είναι από την παλιά Περσία (το σημερινό Ιράν). Χρησιμοποιούνταν για το κυνήγι της γαζέλας και μικρών ζώων. Έχει μεσαίο μέγεθος και τυπικό κομψό και μυώδη σωματότυπο, ενώ χαρακτηριστικό του είναι το στιλπνό και μεταξένιο του τρίχωμα, το οποίο είναι μακρύτερο στα αυτιά, τα πόδια και την ουρά. Τα αρσενικά σαλούκι έχουν ύψος στο ακρώμιο από 58 έως και 71 εκατοστά, ενώ τα θυληκά είναι λίγο μικρότερα. Το τρίχωμά του σαλούκι μπορεί να είναι λευκό, υπόλευκο, υπόξανθο, γρίζο, αλλά αποδεκτές και ευρέως διαδεδομένες είναι διχρωμίες και τριχρωμίες, όπως λευκό – μαύρο – πύρινο, μαύρο – πύρινο και συνδυασμοί αυτών. Οι ραβδώσεις δεν είναι επιθυμητές (brindle).

Τα Σαλούκι είναι συντροφικά σκυλιά, όπως όλα τα sighthounds, ενώ η συμπεριφορά τους είναι συνήθως αρκετά συγκρατημένη με αγνώστους, χωρίς όμως να επιδεικνύουν νευρικότητα ή επιθετικότητα. Πρόκειται για ευφυή σκυλιά, αρκετά ανεξάρτητα και πολύ τρυφερά με τους οικείους τους, ωστόσο πολύ ενεργητικά και με αυξημένο το ένστικτο της καταδίωξης ενός «θηράματος» όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού. Η ανάγκη για λουρί είναι μεγάλη, ειδικά σε μέρη που υπάρχουν κίνδυνοι παραδείγματος χάριν από διερχόμενα οχήματα, καθώς το ένστικτο υπερισχύει συνήθως της υπακοής. Είναι σκυλιά αρκετά ανθεκτικά στις ακραίες θερμοκρασίες, το τρίχωμά τους χρειάζεται ενδεχομένως ελαφρύ βούρτσισμα μία με δύο φορές την εβδομάδα, προκειμένου να διατηρείτε μαλακό, ενώ προσοχή πρέπει να δίνεται στα πέλματα που είναι πιο ευαίσθητα.

Τα Σαλούκι χρειάζονται συχνή άσκηση, σε ασφαλείς χώρους με ομαλά εδάφη, προκειμένου να μην τραυματίστούν λόγω των υψηλών ταχυτήτων που αναπτύσσουν, αλλά τρυφερότητα και αγάπη στο σπίτι, αφού αγαπούν την οικογένεια και δε θέλουν να αισθάνονται «αποκλεισμένα». Μπορεί να ζήσει και σε διαμέρισμα, αρκεί να μπορεί να τρέχει σε ασφαλείς και κατάλληλους χώρους δύο με τρεις φορές την εβδομάδα και να κάνει καθημερινά μεγάλους περιπάτους.

 

ΠΙΣΩ